Life processes class 10 mcq

In this post, we provide you with the best 10 life process class 10 mcq questions and answers that can help you pass your exams easily.

Life processes are a subject that is often neglected. Many students fail to understand the basic concepts of life. So, in order to help students understand the basic concepts of life, we have compiled a list of life processes class 10 MCQ questions and answers that will help you understand the basic concepts of life.

Life processes are a set of activities that are required for a living organism to live and survive. They are the processes that are involved in keeping an individual alive. There are many types of life processes like reproduction, digestion, circulation, and respiration.

Are You Prepared for the Life Processes Class 10 MCQ?

There are a variety of life processes that occur in both plants and animals. The following quiz will test your knowledge of some of these processes and life processes class 10 mcq.

1. Which of the following are energy foods?
(a) Carbohydrates and fats
(b) Proteins and mineral salts
(c) Vitamins and minerals
(d) Water and roughage

Answer

Answer: a

2. In which mode of nutrition an organism de-rives its food from the body of another living organism without killing it?
(a) Saprotrophic nutrition
(b) Parasitic nutrition
(c) Holozoic nutrition
(d) Autotrophic nutrition

Answer

Answer: b

3. The mode of nutrition found in fungi is:
(a) Parasitic nutrition
(b) Holozoic nutrition
(c) Autotrophic nutrition
(d) Saprotrophic nutrition

Answer

Answer: d

4. Roots of the plants absorb water from the soil through the process of:
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) None of these

Answer

Answer: c

5. The site of photosynthesis in the cells of a leaf is
(a) chloroplast
(b) mitochondria
(c) cytoplasm
(d) protoplasm

Answer

Answer: a

6. In amoeba, food is digested in the:
(a) food vacuole
(b) mitochondria
(c) pseudopodia
(d) chloroplast

Answer

Answer: a

7. Which of the following events in the mouth cavity will be affected if salivary amylase is lacking in the saliva?
(a) Starch breaking down into sugars.
(b) Proteins breaking down into amino acids.
(c) Absorption of vitamins.
(d) Fats breaking down into fatty acids and glycerol.

Answer

Answer: a

8. Which region of the alimentary canal absorbs the digested food?
(a) Stomach
(b) Small intestine
(c) Large intestine
(d) Liver

Answer

Answer: b

9. The contraction and expansion movement of the walls of the food pipe is called:
(a) translocation
(b) transpiration
(c) peristaltic movement
(d) digestion

Answer

Answer: c

10. When a few drops of iodine solution are added to rice water, the solution turns blue- black in colour. This indicates that rice water contains:
(a) fats
(b) complex proteins
(c) starch
(d) simple proteins

Answer

Answer: c

11. The exit of unabsorbed food material is regu-lated by
(a) liver
(b) anus
(c) small intestine
(d) anal sphincter

Answer

Answer: d

12. What are the products obtained by anaerobic respiration in plants?
(a) Lactic acid + Energy
(b) Carbon dioxide + Water + Energy
(c) Ethanol + Carbon dioxide + Energy
(d) Pyruvate

Answer

Answer: c

13. The breakdown of pyruvate to give carbon di-oxide, water and energy takes place in
(a) cytoplasm
(b) mitochondria
(c) chloroplast
(d) nucleus

Answer

Answer: b

14. Glycolysis process occurs in which part of the cell?
(a) Cytoplasm
(b) Nucleus
(c) Mitochondria
(d) Chloroplast

Answer

Answer: a

15. Name the substances whose build up in the muscles during vigorous physical exercise may cause cramps?
(a) Ethanol + Carbon dioxide + Energy
(b) Lactic acid + Energy
(c) Carbon dioxide + Water + Energy
(d) Pyruvate

Answer

Answer: b

16. Name the pores in a leaf through which respi-ratory exchange of gases takes place.
(a) Lenticels
(b) Vacuoles
(c) Xylem
(d) Stomata

Answer

Answer: d

17. The respiratory pigment in human beings is:
(a) carotene
(b) chlorophyll
(c) haemoglobin
(d) mitochondria

Answer

Answer: c

18. Which plant tissue transports water and min-erals from the roots to the leaf?
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Parenchyma
(d) Collenchyma

Answer

Answer: a

19. The movement of food in phloem is called:
(a) transpiration
(b) translocation
(c) respiration
(d) evaporation

Answer

Answer: b

20. A blood vessel which pumps the blood from the heart to the entire body:
(a) artery
(b) capillary
(c) Vein
(d) Haemoglobin

Answer

Answer: a

21. Name a circulatory fluid in the human body other than blood.
(a) Platelets
(b) RBC
(c) Lymph
(d) Plasma

Answer

Answer: c

22. Single circulation, i.e., blood flows through the heart only once during one cycle of passage through the body, is exhibited by which of the following:
(a) hyla, rana, draco
(b) whale, dolphin, turtle
(c) labeo, chameleon, salamander
(d) hippocampus, exocoetus, anabas

Answer

Answer: d


23. Name the tube which connects the kidneys to the urinary bladder.
(a) Urethra
(b) Nephron
(c) Tubule
(d) Ureter

Answer

Answer: d

24. Which part of nephron allows the selective reabsorption of useful substances like glucose, amino acids, salts and water into the blood capillaries?
(a) Tubule
(b) Glomerulus
(c) Bowman’s capsule
(d) Ureter

Answer

Answer: a

25. Where is the dirty blood in our body filtered?
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Ureter
(d) Kidneys

Answer

Answer: d

26. The procedure used for cleaning the blood of a person by separating urea from it is called:
(a) osmosis
(b) filtration
(c) dialysis
(d) double circulation

Answer

Answer: c

27. Which is the correct sequence of body parts in the human alimentary canal?
(a) Mouth → stomach → small intestine → large intestine → oesophagus
(b) Mouth → oesophagus → stomach → small intestine → large intestine
(c) Mouth → stomach → oesophagus → smallintestine → large intestine
(d) Mouth → oesophagus → stomach → large intestine → small intestine

Answer

Answer: b

28. Identify the correct path of urine in the human body.
(a) Kidney → urinary bladder → urethra → ureter
(b) Urinary bladder → ureter → kidney → urethra
(c) Kidney → ureter → urethra → urinary bladder
(d) Kidney → ureter → urinary bladder → urethra

Answer

Answer: d

Fill in the Blanks
1. The exit of food from the stomach is regulated by a ………. muscle.
2. ………. is the longest part of the alimentary canal.
3. The process of breakdown of glucose, (a six-carbon molecule) into pyruvate, (a three-carbon molecule), takes place in the ………. .
4. ………. is the site of the complete digestion of carbohydrates, proteins and fats.
5. Breaking of pyruvate using oxygen takes place in the ………. .
6. Rings of cartilage are present in the wind pipe to ensure that the ………. .
7. The blood has ………. cells which plug the leakage in the vessels by helping to clot the blood at the point of injury.
8. ………. transports products of photosynthesis from the leaves to other parts of the plant.

Answers
1. sphincter
2. Small intestine
3. cytoplasm
4. Small intestine
5. mitochondria
6. air-passage does not collapse
7. platelet
8. phloem

In conclusion, life processes class 10 mcq is an important topic that students should be familiar with. The questions in this quiz can help you test your knowledge of the topic and improve your understanding.

Leave a Comment