Alcohols phenols and ethers class 12 MCQ

The NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols, and Ethers with Answers that we have created covers the whole curriculum. To increase your test performance, practice the MCQs for Class 12 Chemistry with Answers daily. Please refer to the whole explanation and the Class 12 MCQs for Alcohols, Phenols, and Ethers supplied here.

Alcohols, Phenols, and Ethers Class 12 MCQs Questions with Answers

Question 1.
Among the following compounds, strongest acid is
(a) H-C = C-H
(b) C6H6
(c) C2H6
(d) CH3OH

Answer: (d) CH3OH

Question 2.
1-Propanol and 2-propanol can be best distinguished by
(a) Oxidation with KMnO4 followed by reaction with Fehling solution?
(b) Oxidation with acidic dichromate followed by reaction with Fehling solution.
(c) Oxidation by heating with copper followed by reaction with Fehling solution.
(d) Oxidation with cone. H2SO4 followed by reaction with Fehling solution.

Answer: (c) Oxidation by heating with copper followed by reaction with Fehling solution.

Question 3.
The compound which gives the most stable carbonium ion on dehydration is
(a) (CH3)2CHCH2OH
(b) (CH3)3COH
(c) CH3CH2CH2CH2OH
(d) CH3CH OH CH2 CH3

Answer: (b) (CH3)3COH

Answer: (b) (CH3)3COH

Question 4.
In the following compounds:

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 1

The order of acidity is
(a) III > IV > I > II
(b) I > IV > III > II
(c) II > I > III > IV
(d) IV > III > I > II

Answer

Answer: (d) IV > III > I > II

Question 5.
In CH3 CH2 OH, the bond that undergoes heterolytical change most readily is
(a) C-C
(b) C-O
(c) C-H
(d) O-H

Answer

Answer: (d) O-H

Question 6.
Phenol reacts with Br2 in CS2 at low temperature to give
(a) o-Bromophenol
(b) o-and p-promophenols
(c) p-Bromophenol
(d) 2, 4, 6Tribromophenol

Answer

Answer: (b) o-and p-promophenols

Question 7.
In the reaction of phenol with CHCl3 and aqueous NaOH at 343 K, the electrophile attacking the ring is:
(a) CHCl3
(b) CHCl2
(c) CCl2
(d) COCl2

Answer

Answer: (c) CCl2

Question 8.
Which of the following is most acidic?
(a) Phenol
(b) Benzyl alcohol
(c) m-chlorophenol
(d) cyclohexanol

Answer

Answer: (c) m-chlorophenol

Question 9.
The correct order of boiling points for primary (1°), Secondary (2°) and Tertiery (3°) alcohols is
(a) 1° > 2° > 3°
(b) 3° > 2° > 1°
(c) 2° > 1° > 3°
(d) 2° > 3° > 1°

Answer

Answer: (a) 1° > 2° > 3°

Question 10.
When Phenol is distilled with zinc dust, it gives
(a) Benzene
(b) Toluene
(c) Benzaldehyde
(d) Benzoic acid

Answer

Answer: (a) Benzene

Question 11.
In the following reaction

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 2

(a) ethane
(b) ethylene
(c) butane
(d) propane

Answer

Answer: (a) ethane

Question 12.
Which of the following cannot be made by using Williamson Synthesis:
(a) Methoxybenzene
(b) Benzyl p-nitrophenyl ether
(c) tert. butyl methyl ether
(d) Ditert. butyl ether

Answer

Answer: (d) Ditert. butyl ether

Question 13.
The I.U.P.A.C. name of the ether CH2 = CH-CH2O CH3 is
(a) Alkyl methyl ether
(b) l-Methoxy-2-propene
(c) 3-Methoxy-l-propene
(d) Vinyl dimethyl ether

Answer

Answer: (c) 3-Methoxy-l-propene

Question 14.
Dehydration of alcohol to ethers is catalysed by
(a) cone. H2SO4 at 413 K
(b) Hot NaOH
(c) Hot HBr
(d) Hot HNO3

Answer

Answer: (a) cone. H2S04 at 413 K

Question 15.
Ethers are
(a) Neutral
(b) Basic
(c) Acidic
(d) Amphoteric

Answer

Answer: (b) Basic

Question 16.
The ether

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 3

when treated with HI produces

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 4
Answer
Answer: (a)

Question 17.
Among the following, the one which reacts most readily with ethanol is
(a) p-Nitrobenzyl bromide
(b) p-Chlorobenzyl bromide
(c) p-methoxybenzyl bromide
(d) p-methyl benzyl bromide.

Answer

Answer: (c) p-methoxybenzyl bromide

Question 18.
The major product formed by the reaction:

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 5

(a) CH3.CHCH3.CH2OCH3
(b) CH3 CH (OCH3) CH2 CH3

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 6
Answer
Answer: (c)

Question 19.
tert-Butyl methyl ether on heating with HI gives a mixture of
(a) tert-Butyl alcohol and methyl iodide.
(b) tert-Butyl iodide and methanol
(c) Isobutylene and methyl iodide
(d) Isobutylene and methanol.

Answer

Answer: (b) tert-Butyl iodide and methanol

Question 20.

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 7

(a) C6H5OC2H5
(b) C2H5OC2H5
(c) C6H5OC6H5
(d) C6H5I

Answer

Answer: (b) C2H5OC2H5

Question 21.
An ether is more volatile than alcohol having the same molecular formula. This is due to
(a) intermolecular hydrogen bonding in alcohols.
(b) dipolar character of ethers
(c) alcohols, having resonance structures
(d) intermolecular hydrogen bonding in ethers.

Answer

Answer: (a) intermolecular hydrogen bonding in alcohols.

Question 22.

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 8

(a) CH3CH Br CH3
(b) CH3 CH2 CH2 Br Br
(c) CH2 = CH-Br
(d) Br CH = CH-CH3

Answer

Answer: (a) CH3CH Br CH3

Question 23.
Strength of acidity is in order:

MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers with Answers 9

(a) II > I > III > IV
(b) III > IV > I > II
(c) I > IV > III > n
(d) IV > III > I > II

Answer

Answer: (b) III > IV > I > II

Question 24.
Cyclohexene is best prepared from cyclohexanol by which of the following:
(a) cone. H3PO4
(b) Cone. HCl/ZnCl2
(c) Cone. HCl
(d) Cone. HBr

Answer

Answer: (a) cone. H3PO4

Question 25.
Wood spirit is known as acetone
(a) methanol
(b) ethanol
(c) acetone
(d) benzene

Answer

Answer: (a) methanol

Question 26.
Acetone reacts with Grignard reagent to form
(a) 3° alcohol
(b) 2° alcohol
(c) ether
(d) no reaction

Answer

Answer: (a) 3° alcohol

Question 27.
The product of acid catalysed hydration of 2-phenylpropene is
(a) 3-Phenyl-2-propanol
(b) 1-Phenyl-2-propanol
(c) 2-phenyl-2-propanol
(d) 2-phenyl-1-propanol.

Answer

Answer: (a) 3-Phenyl-2-propanol

Question 29.
Acid-cataylysed hydration of alkenes except ethene leads to the formation of
(a) primary alcohol
(b) secondary or tertiary alcohol
(c) mixture of primary and secondary alcohols.
(d) mixture of secondary and tertiary alcohols.

Answer

Answer: (b) secondary or tertiary alcohol

Question 30.
During dehydration of alcohols to alkenes by heating with cone. H2SO4 the initial step is
(a) formation of an ester
(b) protonation of alcohol molecule
(c) formation of carbocation
(d) elimination of water

Answer

Answer: (b) protonation of alcohol molecule

I hope some of the information I given above about free download of NCERT MCQ Questions for Class 12 Chemistry Chapter 11 Alcohols, Phenols and Ethers was useful. If you have any more inquiries regarding the Alcohols, Phenols, and Ethers MCQs Multiple Choice Questions with Answers for CBSE Class 12 Chemistry, kindly get in touch with us. As soon as we can, we will respond to you.

Leave a Comment